16. mars 2013

frokostboller


JA, jeg er glad i mat!
Det går en del i mat på bloggen, for det er så greit å samle oppskrifter her, så finner jeg -og du? de lett igjen når de skal brukes igjen!

Sist jeg var hos mormor fant jeg noen oppskrifter i et blad hun hadde; oppskrifter på fristende frokostboller. "Dagens oppskrift" blir på rundstykker som kan bakes og heves ferdig, settes i fryseren, og tas opp og stekes når man ønsker ferske, hjembakte rundstykker; 
om det nå måtte være til frokost, lunsj, middag eller kvelds.


frokostboller med havrekli

5 dl melk
2 ss smør
50 g gjær
1,5 ts salt
2 ss sirup
1,5 dl havrekli
ca. 9 dl hvetemel

Smelt smør, og tilsett melken. La det bli lunkent, og hell det i en bakebolle. Smultre gjæren oppi og rør til gjæren har løst seg opp (bruker du tørr gjør, tilsetter du det sammen med melet). Tilsett så salt, sirup og havrekli. Bland i melet litt etter litt til du får en smidig deig. Dekk bakebollen med plast, og sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 30 min.

Ta deigen ut av bakebollen og elt den lett sammen. Del i passe store biter og form til runde boller, som legges på stekeplate med bakepapir. La rundstykkene heve i ca. 3o min, før du setter de i fryseren. Etter et par timer kan du pakke rundstykkene i poser (hvis du skulle trenge stekeplatene før du skal steke rundstykkene). 

De frossene rundstykkene kan stekes på to ulike måter:
Enten kan du steke rundstykkene direkte, ved å legge de på bakepapir på stekeplate, og sette de rett i ovnen som stilles på 225 grader, og la de steke i ca. 20 min,
eller du kan la bollene tine på stekeplate på kjøkkenbenken mens ovnen blir varm. De tinte rundstykkene stekes da i ca. 10-12 min på ca. 200 grader.

 Før steking kan du pensle de med litt vann og strø på litt havrekli hvis ønskelig.

PS: Klarer du ikke vente, og ønsker nystekte rundstykker med det samme, i stedet for å fryse de ned, er det bare å slenge de ferdig hevede rundstykkene i en varm ovn, og steke de i ca. 10-12 min på ca 200 grader.



Ikke mye som slår lukten av nystekt gjærbakst 
-og heller ikke smaken for den del..

God frokost!

13 kommentarer:

  1. Interessant! Jeg har aldri tenkt på at man kan gjøre dette med boller/rundstykker! Men jeg har gjort det flere ganger med pizza deig :)
    Kan det være fordi jeg sjelden baker boller og rundtykker... hihi :)

    Ser godt ut!

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  2. Jeg har heller aldri tenkt på å fryse deigen! Dette skal jeg garantert gjøre.
    Kjempesmart!
    Ha en fin lørdag!

    SvarSlett
  3. Ååå dei såg knallgode ut og ingenting slår ferske heimabakte rundstykke:)
    Ein fine lørdag til deg!
    Klem fra Lillian

    SvarSlett
  4. Det var fristende! Supert at du deler oppskrifter.

    HA en fin helg.
    -Stine-

    SvarSlett
  5. Det så kjempegodt ut, og så fine bilder!!
    Her laver snøen ned i dag. Og jeg som ønsker meg vår og sommer...
    Fin helg til deg. Klem fra Anne-Marit

    SvarSlett
  6. De så bare utrolig gode ut:)
    Herlige bilder av fristende mat:)
    Ha en herlig kveld
    Klem Merete

    SvarSlett
  7. Åhhh, det så fristende ut! Nam! For et herlig måltid!

    Ønsker deg en riktig god kveld! Kos deg masse!

    SvarSlett
  8. Så smart! Det frister jo ofte med ferske rundstykker til frokost, men det frister jo ikke fullt så ofte å stå opp klokka 5 for å bake ;) Kjekt med oppskrifter på bloggen, da vet jeg hvor jeg skal se neste gang jeg skal bake, for dette må jeg bare prøve

    SvarSlett
  9. Mmm, så godt det så ut!
    Og så smart med klare rundstykker i fryseren, MÅ testes:))

    Ha en fortsatt fin helg!

    SvarSlett
  10. Ser fristende og godt ut :) Takk for at du deler mormors oppskrift med oss!

    Ønsker deg en superfin søndag

    -Klem Kjersti-

    SvarSlett
  11. Desse bollane såg gode ut! Legg meg til som følger her eg, er glad i å lage mat, men har foreløpig ikkje lagt ut oppskrifter på min egen blogg, men kanskje det skjer etter kvart :-)
    Ha ein fin dag!
    Helsing detgoderom.blogspot.no

    SvarSlett
  12. Både ser og høres fristende ut! Takk for at du deler. :)
    Ha en fortsatt fin uke!
    Klem,
    Anette Willemine

    SvarSlett

Legg gjerne igjen et spor etter deg. Jeg setter pris på hver eneste lille kommentar!