30. desember 2011

søtsaker


Ingen grunn til å avslutte julekosen riktig enda vel? Hver kveld legger jeg meg stappmett, men så kommer morgenen, og matlysten og søthungeren er på plass igjen.. Nå skal jeg snart ned og lage frokost, men først skal jeg dele en oppskrift med dere. Oppskriften på de eneste "julekakene" vi har lagd i år (vi er så heldige å få flere slag julekaker av svigermor og svigerbestefar -ja, flere enn vi orker å spise...), nemlig brente mandler. I år brente vi en og en halv kilo mandler; til gaver til besteforeldre (som har alt og ikke ønsker seg noe) og mye til oss selv -og til de som er innom på julebesøk :)

Brente mandler
 
500 g mandler
1 dl vann
150 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ss smør

Legg mandlene ut over i en langpanne og varm de i stekeovnen på 200 grader i ca, 8 minutter.

Ha vann, sukker og vaniljesukker i en kasserolle. Kok opp og la sukkerlaken koke i 2-3 minutter. Ha i de ristede mandlene. Nå må du røre hele tiden. Sukkeret skal krystalliseres og mandlene blir tørre og grålig, før sukkeret smelter igjen og mandlene blir blanke. Det tar noen minutter før sukkeret smelter, men ikke ha det så travelt at du bruker for sterk varme, da kan sukkeret fort brenne seg.

Når alt sukkeret har smeltet, har du i smøret. Rør rundt til alt har smeltet, og fordel så mandlene utover på bakepapir. Når mandlene begynner å bli kalde nok til at du kan ta på dem, skiller du dem fra hverandre. La dem avkjøles helt. Oppbevares i en tett boks.
 
Kos dere i dag
-med eller uten brente mandler!

1 kommentar:

  1. Koselig bilde.
    Brente mandler er en hitt her i huset også:-)

    Godt nyttår til deg og dine. Takk for koselige kommentarer i året som har godt.

    Klem fra Annfrid

    SvarSlett

Legg gjerne igjen et spor etter deg. Jeg setter pris på hver eneste lille kommentar!