3. juni 2012

kokkehatter og honningsmør


Det er ikke meningen at dette skal bli en ren matblogg..., men hverdagslivet består jo av en god del mat, og jeg er veldigglad i god mat... Og  jeg deler gjerne noen oppskrifter jeg liker. (Og ligger oppskriftene på bloggen vet jeg hvor jeg finner de igjen selv også..) I dag er det oppskrift på kokkehatter/middagsboller og honningsmør jeg vil dele. Dette har vi fått servert, som tilbehør til kalkun på nyttårsaften noen år, før jeg lagde det selv. Jeg synes rundstykkene og honningsmør passer som tilbehør til forskjellige retter -også grillmat, og jeg tar gjerne en kokkehatt med honningsmør til frokost eller lunsj også jeg... 


Oppskrift på kokkehatter/middagsboller:

ingredienser:
8 ss usaltet smør (du kan bruke vanlig saltet smør, og heller ta i litt mindre salt)
4 ss sukker
4 ts salt
1 pk tørrgjær
1 liter melk
ca 3 liter hvetemel
smeltet smør

Forvarm ovnen til 220 °C.

Smelt 8 ss med smør, og bland det sammen med sukker, salt og melk i en stor bolle. La det kjøle ned til blandingen er lunken. Rør ut gjær i litt lunkent vann, og la det stå i 5 minutter.
Ha gjærblandingen og halvparten av melet i smørblandingen, og miks godt sammen i ca 3 minutter. 
Dekk over og la deigen heve seg til dobbelt størrelse på en lun plass.
Rør godt i deigen og ha i nok mel til at deigen kan knas på arbeidsbenken.
Kna deigen i 3 minutter og la den hvile på benken i 10 minutter.
Kna deigen videre til den er glatt. Lag rundstykker eller «kokkehatter». Kokkehatter lages ved å bruk samme mengde deig som til vanlige boller, men del deigklumpene i tre mindre deler. Delene rulles og settes ved siden av hverandre i hver sin fordypning i en muffinsform. 
La deigen igjen få heve seg litt, før du pensler bollene med smeltet smør.
Stek bollene i 12-15 minutter til de er gyllenbrune. Rundstykkene er gode med smør, honningsmør (se oppskrift under) eller syltetøy.


Honningsmør:
250 g romtemperert smør
5 ss honning

Bruk en elektrisk mikser til å blande smør og honning godt sammen. (Det er forholdsvis mye smør i denne oppskriften, så hvis du ønsker en mindre porsjon forminsker du bare mengden smør og honning). Oppbevares i kjøleskapet.
Oppskriftene fant jeg HER og HER, og der tipses det om at honningsmør også er godt på amerikanske pannekaker og muffins.
love it

10 kommentarer:

  1. mmm... vann i munnen :) nå fikk jeg lyst til å bake!

    SvarSlett
  2. Åå, det hørtes deilig ut!
    God søndag
    Klem Janne Merethe

    SvarSlett
  3. Mmmm, de så gode ut, og så kule de ble som kokkehatter:)
    Det må vi prøve på - kult og servere gjester til suppe eller grillmat ♥

    Liker slike matinnlegg jeg, er så dårlig på slikt selv, så det er kjekt med litt inspirasjon:)

    Ha en fin fin dag:)

    SvarSlett
  4. Jeg tar også matinnlegg god imot. Og når bildene er som dine, blir de jo litt interiørrelatert også, synes jeg.

    Kule kokkehatter.

    Klem Mona C

    SvarSlett
  5. Hei.

    Fra deg kan jeg godt tåle noen matinnlegg. Og bildene dine blir jo interiørrelatert uansett med hvordan du setter de opp.

    Kule kokkehatter.

    Klem Mona C

    SvarSlett
  6. Så farlig godt ut det der:)
    klem

    SvarSlett
  7. Hei!
    Syntes det er kjempe koselig med innslag av litt mat også:) det hører liksom til interiøret:)
    Kjempe koselig bilder av herlig mat og masse inspirasjon du gir oss:)
    Fortsatt god kveld

    Klem Merete

    SvarSlett
  8. Åh, så deilig dette så ut! Takk for at du deler oppskriften på disse, de skal jammen prøves :-)

    Klem
    Netta

    SvarSlett
  9. Hei. Jeg har i flere år på rad bakt disse til thanksgiving. Men deigen blir jo så tynn...helt umulig å trille noe som helst, men må helles i muffinsformer....skal det virkelig være sånn? Sier jo seg selv, at 1 l melk til 1,5 l mel blir tynntflytende....

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentar/tilbakemelding. Nå er det en stund siden jeg har bakt kokkehatter, men som det står i teksten har jeg i nok mel til at deigen kan knas på benken (en luftig bolledeig). Jeg ruller små boller, og setter de sammen oppi formen.

      Slett

Legg gjerne igjen et spor etter deg. Jeg setter pris på hver eneste lille kommentar!